Menu
Uw winkelmandje is nog leeg

Sabel officier bereden artillerie Bataafse Republiek 1795

Koop bij ons veilig dankzij het Webwinkelkeur Keurmerk!
€ 0,00

Eigenschappen
Staat: Nieuw
Verzending of afhalen: Verzending of afhalen

Productomschrijving
Sabel van een officier der bereden artillerie Bataafse Republiek, gemerkt Passauer wolf met solingen keur en opschrit 1795, het gevest is van geelkoper voorzien van houten greep met vissenhuid bekleed en omwikkeld met koperdraad. Lederen schede met geelkoper hoekstukken. Het sabel heeft een scherp lemmet!

Het Korps Rijdende Artillerie is opgericht in 1793 en bestond in 2018 225 jaar. Het is een van de oudste regimenten binnen de Koninklijke Landmacht. 

Op 9 januari 1793 ontving de Raad van State van de Republiek der Verenigde Nederlanden, belast met het toezicht op het leger, een voorstel van stadhouder Willem V tot oprichting van twee brigades rijdende artillerie. De Raad van State ging akkoord met het verzoek en legde het op 21 februari 1793 voor aan de Staten-Generaal, gevormd door afgevaardigden van de zeven autonome gewesten van de Republiek, die nog dezelfde dag instemde. Het plan kwam in een stroomversnelling doordat de Republiek sinds 1 februari 1793 in oorlog was met het revolutionaire regime van Frankrijk; een oorlog die zich korte tijd later ook op Staats grondgebied afspeelde.

Vervolgens betrok de rijdende artillerie stellingen bij de verdediging van Nijmegen en Gorinchem. De inspanningen waren tevergeefs. Frankrijk veroverde de Nederlanden en stichtte de Bataafse Republiek, naar voorbeeld van de eerder opgerichte Franse republiek. De rijdende artillerie, gereduceerd tot een brigade, maakte deel uit van het nieuw geformeerde Bataafse leger. Voor de meeste officieren was geen plaats in de Bataafse rijdende artillerie vanwege oranjegezindheid. Zij namen dienst in legers van andere landen, niet ongewoon in die tijd.
Vier officieren gingen door in de Bataafse rijdende artillerie, te weten kapitein In de Betou en de luitenants Paravicini di Capelli, Seeger en Sprecher de Bergnegg. De overige officieren ontvingen hun ‘Versorgte Demissie’. De Bataafse rijdende artillerie had moeite met de vulling. De aanvankelijke sterkte was beneden de maat. De twee compagnieën rijdende artillerie hadden in totaal 76 man. Ondanks de ondermaatse vulling, bepaalde Frankrijk dat de Bataafse republiek de helft van haar troepen beschikbaar diende te stellen voor de veldtochten die Frankrijk zou gaan ondernemen.

Info Nationaal Militair Museum:

Kling: Staal, Gevest: Geelkoper, Greep: Hout, Greepbekleding: Vissenhuid, Greepwikkeling: Koperdraad, Schroef Vuistbeugel: Koper, Schroef Klingangel: Messing, Stootleder: Vilt

Gerelateerde literatuur:

Blanke wapens : Nederlandse slag- en steekwapens sinds 1600 : zwaarden, degens, sabels en ponjaards : historisch overzicht en typologie / J.P. Puype ; [foto's Thijs Quispel]

  • Vanaf € 50 gratis verzending NL
  • Klantenservice, bel of app ons!
  • Veilig online betalen met iDEAL
  • Snelle verzending, 1 werkdag levertijd
  • Wisselend assortiment, wij kopen ook in
Misschien ook interessant: